Sollicitatiebrief schrijven

Waarom een sollicitatiebrief:

Een sollicitatiebrief is jouw visitekaartje en jouw entreekaartje naar een nieuwe baan. Er is dus niets belangrijker dan een goede sollicitatiebrief!

Een werkgever beoordeelt je op jouw sollicitatiebrief. Wanneer deze slecht(boordevol spelfouten etc) is, dan zal de werkgever je hoogst waarschijnlijk niet uitnodigen. Als je echter een goede sollicitatiebrief schrijft is er een hele grote kans dat je op gesprek mag komen. De basis voor jouw nieuwe werkrelatie is gelegd.

Kortom:

  • Goede brief = sollicitatiegesprek
  • Slechte brief = geen werk!

Inhoud van de sollicitatiebrief

Voordat je begint met het schrijven van je brief, zijn er een aantal regels, die je aan moet houden om tot een goede brief te komen.

Zorg ervoor dat:

  • Je brief overzichtelijk is
  • Helder, begrijpelijk en foutloos geformuleerd is
  • Een prettige lay-out heeft
  • Vooral niet te langdradig is

Een brief bestaat meestal uit drie of vier alinea’s en is het lokkertje naar jouw CV. Je wilt immers dat de lezer jouw CV leest en je vervolgens uitnodigt op gesprek.

Wat er in je brief moet staan per alinea

  • Naam
  • Adres
  • Datum

Je opent je brief altijd met je naam, je adres en de datum.

Aanhef
De aanhef van je brief is meestal een formele opening. Voorbeeld: “Geachte mijnheer/mevrouw”

Inleiding/bronvermelding
In de inleiding heb je de mogelijkheid jezelf kort voor te stellen en te vertellen welke aanleiding je had om het bedrijf aan te schrijven. Deze aanleiding kan natuurlijk verschillen. Je kan aangeven dat een advertentie/vacature jouw aandacht heeft getrokken of je kan uitleggen dat het om een open sollicitatiebrief gaat.

Motivatie
Bij veel gelijkwaardige kanshebbers kijken bedrijven naar de motivatie van een sollicitant. Een motivatie is de reden waarom iemand in aanmerking wil komen voor de felbegeerde baan. In de brief moet de motivatie daarom duidelijk omschreven zijn. De kernvragen zijn hier: “ Waarom dit bedrijf?” en “Waarom deze functie?” .

Verkooppunten
In deze alinea vertel jij wat je kwaliteiten zijn. Zo kan je hier vertellen over de opleidingen die je genomen hebt, je werkervaring en wat jouw specifieke kwaliteiten zijn.
Werkervaring e.d.
Je werkervaring en opleidingen beschrijf je in het kort. De uitgebreide toelichting staat in je CV.

Afsluiting

Hier komt jouw afsluitende zin(nen). Hou het kort, krachtig en eindig bijvoorbeeld met: “Ik ben altijd bereid mijn brief en of CV mondeling toe te lichten”. Met vriendelijke groet, xxx = jouw Naam.

Controleren en Corrigeren
Het controleren en corrigeren van je brief en CV is misschien het belangrijkste deel van het hele proces. De grammatica, spelling en interpunctie moeten foutloos zijn. Het corrigeren van je eigen werk is moeilijk. Vraag daarom of iemand anders dit wil doen. Kijk niet alleen naar tekstuele fouten, maar vraag je ook af of de beschrijvende stukken logisch in elkaar zitten. Vertrouw niet alleen op een spelling- en grammaticacontrole.