Het sollicitatiegesprek

Het sollicitatiegesprek 

Een sollicitatiegesprek is altijd spannend, je moet tenslotte een goede eerste indruk achter laten! Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer vooral jezelf te blijven! Meestal prikt men toch wel door de zenuwen heen. Vaak is het ook zo dat de zenuwen in de loop van het gesprek zullen verdwijnen. Een goede voorbereidingen en zelfvertrouwen zijn de basis voor een succesvol gesprek.

Voor een sollicitatiegesprek zijn geen echte richtlijnen, daarom kun je hieronder een lijst vinden van belangrijke Do's en Don'ts. Deze tips kunnen je helpen bij je voorbereiding, zodat je een goede eerste indruk kunt maken!

 
Dit moet je wel doen
 
1. Kleding
Kleed je gepast. Als je niet zeker weet wat gepaste kleding is kan je beter het zekere voor het onzekere nemen en netjes gekleed gaan.

2. Kom op tijd
Neem ruim de tijd om te voorkomen dat je te laat bent: beter 10 minuten te vroeg dan 5 minuten te laat! Bovendien maakt haasten je onnodig zenuwachtig. Mocht je onverhoopt toch dreigen te laat te komen, bel dan bijtijds om je vertraging door te geven.

3. Kennismaking
Geef een stevige handdruk bij binnenkomst.

4. Iets te drinken?
Overweeg of je wel of niet iets te drinken neemt. Door de zenuwen zou je iets kunnen morsen. Neem bv. Water i.p.v. koffie of thee.

5. Tijdens het gesprek
Wees jezelf!! Doe je niet anders voor dan je bent. Benadruk je sterke kanten, wees positief over je zwakke punten en probeer probleemoplossend over te komen.

6. Zit ontspannen
Probeer zo gemakkelijk en ontspannen mogelijk te zitten, niet onderuit gezakt, maar ook niet op het puntje van je stoel.

7. Luister met interesse
Laat merken dat je geinteresseerd bent in wat de ander zegt en luister goed naar de vragen en de opmerkingen over de organisatie en de baan, zodatje hier tijdens het gesprek op in kunt spelen.

8. Kijk elkaar in de ogen
Kijk je gesprekspartner recht in zijn ogen. Dit komt eerlijk, oprecht en serieus over. Indien je meerdere gesprekspartners hebt, probeer vooral iedereen te betrekken bij je antwoorden, ook degenen die er wat zwijgend bij zitten. Oogcontact is daar een uitstekend middel voor.

9. Beantwoord alle vragen
Beantwoord alle vragen op een duidelijke manier en maak de antwoorden niet te lang.
 
Dit moet je vooral niet doen
 
1. Je eerste indruk
Kom niet veel te vroeg of veel te laat. Gebruik niet te veel parfum of aftershave. Eet geen kauwgom.

2. Niet meteen gaan zitten
Wacht tot je een stoel wordt aangeboden.

3. Houding
Doe je armen niet over elkaar en stop je handen ook niet in je zakken. De beste houding is om je handen zo in elkaar te vouwen dat het lijkt dat je een tennisbal vasthoudt. Dit voorkomt dat je van zenuwen gaat tikken of trommelen.

4. Wees niet te nonchalant
Ga niet overmatig nonchalant doen als je zenuwachtig bent. Dit komt arrogant en ongeinteresseerd over. Je zenuwen geven er juist blijk van dat je de baan graag wilt hebben.

5. Terugblik werk ervaring
Wees niet te kritisch en negatief over voorgaande werkgevers. Je eventuele nieuwe baas krijgt zo het idee dat je later ook zo over zijn bedrijf zal praten.

6. Wees niet te stil
Zwijg niet als je voor een eerste gesprek wordt opgehaald bij de receptie. Geef een positieve reactie op iets, bijvoorbeeld kunst aan de muur, het interieur of het gebouw. Dat breekt het ijs, maar laat ook zien dat je voor een positieve benadering kiest.

7. Let ook op andere werknemers
Negeer vooral de secretaresse (maar ook de andere personeelsleden) niet. Veel mensen vragen (terloops) advies aan hen over jou.

8. Niet Tutoyeren
Spreek je gesprekspartner beleefd met U aan. Alleen als je allebei onder de 30 bent, gebeurt het wel dat je elkaar uiteindelijk met JIJ gaat aanspreken. Maar schat de situatie goed in en ga zeker niet als eerste beginnen met tutoyeren!

9. Salaris
Vraag niet in je eerste gesprek al expliciet naar salaris en secundaire arbeidsvoorwaarden. Daar is een eventueel tweede gesprek voor.